Domácí výroba medoviny
Tak především med. Tady nešetřete. Vyberte co nejaromatičtější, zpravidla je dobré kombinovat květový med s medovicovým. Z květových lze použít jak jednodruhové, tak i smíšené medy. Jediný nejméně vhodný je med řepkový. Nemá výrazné aroma a nemá výraznou barvu. Já jsem s úspěchem kombinoval med lipový a smíšený s převahou medovice.
Do nerezoveého nebo smaltovaného hrnce odměřte příslušné množství vody a přidejte med. Na poměru vody a medu závisí zbytkový cukr v medovině. Chcete-li sladší, míchejte 28% - 30% roztok, sušší medovina je při 23 - 25%. Dvacet pět procent znamená, že na jeden kilogram roztoku připadá 250g medu 0,75 l vody. Směs dobře rozmíchejte za pozvolného zahřívání na plotně. Uveďte k varu, stáhněte plamen a velmi mírně vařte. Při ohřevu a behěm varu se na hladine tvoří pěna, kterou je třeba sbírat. Jsou to vysrážené bílkoviny, které by vytvářely později obtížně odstranitelný zákal a mohly by kazit chuť medoviny. Sbírat lze pomocí lžíce, cedníku nebo vařečky. Sbírejte ji do misky, na konci přípravy lze ještě ze sbírané pěny oddělit roztok, který se vrátí. Medovinu vařte, dokud se tvoří pěna. Zpravidla to trvá mezi půl a jednou hodinou.
Po převaření je třeba roztok přelít do nádoby ke kvašení. Zásádně doporučuji nádobu skleněnou, vypařenou horkou vodou. Lze ji předem mírně zasířit (ušlechtilá kvasná kultura je tolerantní vůči malému obsahu siřičitanů), ale já mám vyzkoušeno, že i mírné síření ovlivní negativně chuť a vůni produktu. Na kvašení menšího obsahu se výborně hodí 5 l skleněné nádoby od laciného italského vína. Požádejte známého nebo souseda, který podobný patok pije, jistě Vám rád vyhoví.
Po vychladnutí převařeného roztoku je třeba jej zakvasit. V lepších drogeriích, které postupně mizí, lze koupit kvasnou kulturu pro výrobu vína. Funguje dobře, jen je třeba obsah sáčku vsypat 24 h před použitím do PET láhve s vlažnou vody o objemu cca 1 dcl, ve které rozpustíte dvě lžičky cukru a uzavřete smotkem vaty. Já používám kvasinky koupené ve vinařské prodejně, jsou pro bílé mošty, univerzální, pro vyšší teploty.
Po naočkování roztoku kvasinkami je vhodné dle návodu přidat živnou sůl. Limitujícím faktorem množení kvasinek bývá dusík, sůl obsahuje i fosfor, kvasný proces startuje poměrně rychle. Láhev či demijon je vhodné uzavřít kvasným uzávěrem, používám jednoduchou skleněnou trubičku, ohnutou v plameni propanbutanového vařiče, zaústěnou do plastové nádobky v boku s otvorem, aby přebytečný plyn mohl volně unikat.
Ušlechtilá kvasná kultura zakvasí roztok do druhého dne, kvasí při nízké tvrobě pěny na povrchu. Proces kvašení by prvních 14 dnů měl probíhat za vyšší teploty, ideálně alespoň 22 - 25 stupňů Celsia. Po zbytek kvasné periody stačí teplota nižší, dokvašení lze provádět ve sklepě. Pokud by kvasný proces probíhal po celou dobu při relativně vyšší teplotě, docházelo by k částečné ztrátě aroma produktu.
Po vykašení (žádný plyn neuniká kvasným uzávěřem) při chází fáze ležení. Tato je obvykle velmi dlouhá. Tvrá měsíce, než se výsledný produkt vyčiří. Mám vyzkoušený zaručený postup. Do medoviny se běžně přidává směs různého koření. Nejčastěji ve formě výtažků, extraktů nebo odvaru. Já dávám koření celé, přímo do kvasné láhve. Používám anýz, na 5 l polévkovou lžíci, deset hřebíčků a, a to je zásadní, celou skořici. Garatuji Vám, že po přidání celé skořicové kůry za několik dnů dojde ke zkoagulování a vyvločkování nečistot a jejich usazení na dně. Nejvýše za týden budete mít medovinu průzračně čirou. Usazování napomáhá i nižší teplota (sklep, lednice). Koření nechávám v medovině dokud nemá požadovanou chuť a vůni. Obvykle zhruba 1 měsíc.
Správná medovina má mít i hořkost. Znám místo, kde roste chmel. Tvrhám jeho šištice a sušené je přidávám do medoviny. Lze jej koupit i v lékarně. Letos jsem experimentoval s doma pěstovaným artyčokem. Jeho listy jsou velice hořké. Používám nálev. Artyčok je bylina regenerující játra. V kombinaci s medovinou vytváří vyvážený celek.
Správná medovina je prúzračně čistá, zlatavé barvy, výrazně vonící po medu a koření. Chutná sladce, jemně, s mírně nahořklou dochutí vyzývající k dalšímu napití.
Při psaní toho to blogu mám před sebou skleničku - napoleonku, do tří čtvrtin naplněnou medovinou, s plátkem limetky a kostkou ledu.
Přeji Vám příjemnou zábavu při přípravě a zážitek z její konzumace.
Nejlepší medovina je uzrálá po několik let na láhvi. Takovou doma nemám. Nevydrží.
Vladislav Chrastný
Král Jezevec
Báseň o králi, který se tolik bál až se celý úplně vytratil. A než zmizel, ještě stihl vzkázat svému lidu, buďte tady všichni v klidu.
Vladislav Chrastný
Král hulvátů
Nejsem takový puritán, abych se pohoršeně odvracel nad každým hovnem vyřčeným (nepočítaje v to hovna našláplá). Ale to, že takové a horší vulgarity použije prezident České republiky v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán, je neomluvitelné hultvátství a arogance moci.
Vladislav Chrastný
Koho vodku piješ, toho píseň zpívej
Prezident Edvard Beneš, ve snaze odčinit podrobení se mnichovskému diktátu a zřejmě též z nedůvěry ve sliby tehdejších spojenců, vehnal Československo do mrazivé náruče Sovětského svazu. Mráz z Moskvy se v české kotlině držel více než čtyřicet let a za tu dobu pozastavil pohyb ve společnosti a zahubil téměř vše, co nás spojovalo s civilizovaným Západem.
Vladislav Chrastný
Bonzáctví vyvětrá, stačí si počkat
Mezi látky éterické patří třeba silice. Jsou těkavé, nerozpustné, často vonné. Bonzáctví sice smrdí, ale evidentně vyvětrá též, byť po pětadvaceti letech.
Vladislav Chrastný
Buduj socialismus, posílíš mír a dostaneš metál od prezidenta!
Když jde o to, nastolit režim nový, je třeba bourat staré a tradiční hodnoty a zvyklosti. Nejprve je stačí označit za idiotské, pak je ignorovat. Následně je třeba občanům ukázat ty hodnoty, by měli následovat. A kdy jindy, než v den samostatného českosloveského státu. Buduj socialismus, posílíš mír!
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný
Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
OBRAZEM: Jako kolonie na Marsu. Prach ze Sahary zbarvil Athény do oranžova
Obloha nad jižním Řeckem se zbarvila do oranžova. Akropoli a další athénské památky zahalila v...
Policie rozbila gang falešných bankéřů. Volali z Ukrajiny, obrali stovky důvěřivců
Královéhradečtí policisté rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí podvody tzv....
Nové centrum pomůže rodinám se vzácným onemocněním. Inspirace přišla z Norska
Psychologickou a sociální podporu nabízí pacientům se vzácným onemocněním a jejich rodinám první...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
- Počet článků 67
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2558x